– Jeg vil heller handle på et sted som Ikea, som sier at man har skjeggkre og har satt i verk tiltak. Der er risikoen mindre å handle enn hos noen som ikke har hørt om skjeggkre, sier Kenneth Ervik - skadesjef i Nokas Skadedyrkontroll.
Ervik peker samtidig på at mange bedrifter ikke har hørt om forskrift om skadedyrbekjempelse. Der står det at eier eller bruker av bygning skal sørge for at det settes i verk nødvendige tiltak for å forebygge og eventuelt oppdage forekomst av skadedyr. Og at det settes i verk nødvendige tiltak for å utrydde skadedyr når forekomst av skadedyr tilsier dette.
– De bedrifter som ikke har hørt om denne forskriften sier jo samtidig at de ikke har et fungerende lovpålagt internkontrollsystem. Men de plikter til å kartlegge hvilke lover og forskrifter som er gjeldende for bedriften, sier Ervik.
Han understreker at flere av de største bedriftene må ta samfunnsansvar.
– Hvis vi skal lykkes med å stoppe videre spredning, er det kjempeviktig at flere store bedrifter tar grep for å kartlegge omfanget, og gjør nødvendige tiltak dersom kartleggingen tilsier det, sier Ervik.
Han peker på at dersom selskapene ikke tar ansvar, vil konsekvensen bli videre spredning av skadedyret til andre næringsbygg og flere boliger.
– Da vil vi få skjeggkre hjem i boligene til flere mennesker, med verdiforringelse av boligene som en følge. Skjeggkre i flere næringsbygg medfører også en verdiforringelse, sier Ervik.
Det finnes dommer som har gitt prisavslag et sted mellom 10 og 15 prosent av kjøpesum i verdiminus (verdiforringelse) for boliger, men det finnes store variasjoner.
– I næringsbygg med skjeggkre der det er mye butikker, vil butikkene risikere tapt omsetning. De som leier ut lokalene vil se at de vil rammes av at de som leier kanskje ikke vil leie der lenger, og at leieinntektene synker, sier Ervik.
Næringseiendom blir prissatt i forhold til leieinntekter, og lavere leieinntekter grunnet skjeggkre vil føre til at bygget blir mindre verdt.
For å lese hele artikkelen i E24, TRYKK HER.