Spørsmål og svar

Skjeggkre.info får hver dag en rekke spørsmål som omhandler skjeggkre. Vi vil på
denne siden oppdatere med spørsmål og svar som kan være av interesse for flere. 

Hva er det første man burde gjøre om man har identifisert skjeggkre i boligen? 
Vi anbefaler å kontakte forsikringsselskapet for å sjekke om man har dekning igjennom innbo- eller bygningsforsikringen.

Kan man bli kvitt skjeggkre? 

Med dagens kunnskap, metoder og midler er det ikke mulig å utrydde skjeggkre helt, men redusere bestanden vesentlig. Forskning og feltundersøkelser viser at åtebekjempelse er mest effektivt. Punktbehandling med åte må utføres av et skadedyrselskap. Dersom man ønsker å gjøre tiltak selv har det også kommet mange gode produkter på markedet for å kartlegge og bekjempe (redusere). For å se et bredt utvalg av produkter. TRYKK HER. 

Jeg har nylig kjøpt en bolig med skjeggkre, hva gjør jeg? 
Eierskiftesaker er ofte kompliserte og da anbefaler vi at dere tar kontakt med oss på tlf. 40 60 11 11, ikke send e-post. Vi har ikke tid til å gå igjennom alle faktorer på e-post. 

Folkehelseinstituttet anbefaler tettetiltak, hvilke produkt skal vi tette med? 
Vi anbefaler bruk av SkjeggkreSTOPP som er en "hybrid polymer" som gjør at den ikke tørker eller sprekker opp (husk at små sprekker klarer skjeggkre å komme seg forbi). Produktet er godkjent av Norges Astma og Allergiforbund. For å lese mer om SkjeggkreSTOPP. TRYKK HER. 

Hvor effektivt er lokkemiddel til feller? 
Lokkemiddel er meget effektivt og er dokumentert av Folkehelseinstituttet, avd skadedyr. Tester viser at fangsten i feller øker med over 300%. Noen produkter opp till 350%. Det er nå også lansert lokkemiddel i tablettform, noe som gir mindre søl. 

Hva er de beste tiltak for å redusere skjeggkre? 
Vi oppdaterer løpende på våre nettsider under tiltak. For mer informasjon.

Spiser edderkopper skjeggkre? 
Ja, skjeggkre står på menyen til edderkopper. Se et bra bilde som illustrerer dette under. 

Jeg observerer skjeggkre i lampekupler, hvordan kommer de seg opp ditt? 
Trolig mer sannsynlig at de kommer seg ned ditt og at du har aktivitet av skjeggkre i takkonstruksjonen og de kommer ned mellom gjennomføringer av ledninger. 

Hvor holder skjeggkre til på dagtid? 
Skjeggkre holder hovedsakelig til inne i lukkede konstruksjoner som skillevegger og bjelkelag, samt under/bak lister, under dørterskler, hulrom og sprekker. Så kommer de av og til frem i beboelsesrom der vi kan observere dem. 

Er dekko Silverfish paks lovlig å bruke i Norge? 
Nei, vi ser noen selger dette produktet fra nettsider eller på Finn.no, men det er forbudt å selge og bruke i EU, og det er en grunn for det. 

Bestanden av skjeggkre øker på vinterstid, trives de bedre på vinteren? 
Skjeggkre har en lang utviklingstid og bestanden øker ikke slik plutselig. Men vi har en todelt teori: På vinterhalvåret er det mørkere og skjeggkre trives i mørke omgivelser. Samt at yttervegger, loft og kjeller ofte på vinterhalvåret blir kaldere, så skjeggkre trekker innover i bygningen. De blir derfor mer synlig i beboelsesrom. 

Hvordan kartlegges skjeggkre? 
Står mer på våre nettsider under kartlegging. Les mer her. 

Kan det sprøytes med insektmidler under kartleggingen? 
Nei, da blir registrert aktivitet i fellene feil, og gir ikke riktig grunnlag senere ved etterkontroll når man skal måle effekten av tiltak utført. 

Det virker som vi har mest aktivitet rundt badet og tilstøtende rom, trives de best her? 
Vi registerer at skjeggkre trives rundt varmekilder, på mørke og fuktige steder, selv om fuktighet ikke er en nødvendighet for kjønnsmodene skjeggkre. Når det kommer til bad har de ofte en varmekilde i form av varmekabler, det er flere fuktkilder (feks i dusjen, vask og sluk) og høyere luftfuktighet. Så er naturlig at de trives i eller rundt et bad. 

Hvordan holde skjeggkre bestanden nede? 
For gode råd og tips. Les her. 

Er det noen "triks" for best fangst ved bruk av limteip? 
De som lykkes best med bekjempelse ved bruk av skjeggkre limteip er de som utplasserer teipen foran alle lister i alle rom med lokkemiddel. Det benyttes da mange meter, men poenget med limteip er å lage et "sperrebelte" slik at uansett hvor skjeggkre går i bebelsesrom eller lokkes ut, så blir dem fanget i teipen. I tillegg kan det opplyses at det fanges mer skjeggkre når det er stille i bygningen. så å legge ut leimteip når man skal bort (ferie) kan være fornuftig. 

Det virker som skjeggkre nymfer trives i fuktige omgivelser. 
Ja, det stemmer overens med våre observasjoner. Årsaken er trolig at nymfer ikke har utviklet skallet som kan ta til seg fuktighet fra luftfuktigheten.  

Hva kan vi gjøre når det har vært skjeggkre på hotellrommet vi har bodd på? 
Om man er redd for å fått med seg skjeggkre hjem, er det flere tiltak som kan vurderes. Når man kommer hjem, sett bagasjen på utsiden. Så kan innholdet tas ut der og ristes. Klær kan tas rett i vaskemaskinen eller tørkerommel. Bagasje kan varmebehandles noen timer over 50 grader i en badstue eller frysebehandles noen timer i -18 grader. En annen måte å varmebehandle en koffert eller bag på, kan være å varmebehandle med hårføneren. 

Jeg har tatt i bruk en avfukter for å holde huset så tørt jeg kan, er det noe poeng? 
Skjeggkre sine optimale forhold er temperatur på 24% °C og mellom 55-82% RH, men de kan oppholde seg i vesentlig tørrere omgivelser over en lengre periode. For å svare på ditt spørsmål, vil ikke tiltaket ditt ha store effekten, men det blir ikke værre av å redusere den relative luftfuktigheten. 

Har lest på FHI sine sider at aktiviteten avtar med 16 °C og stopper med 10 °C, da burde det lønne se å ha det så kaldt som mulig? 
Ja, men det gjelder for flere arter, for eksempel veggedyr. Aktiviteten avtar og stopper ved riktig temperatur, men de dør ikke ved slike temperaturer. 

Bor skjeggkre i sluk på bad, jeg ser de kommer derfra.
Nei de bor ikke i sluket, men de er der da det er vann og næring. Når du kommer inn på badet, for eksempel på kvelden og slår på lyset, så ser du dem kommer opp fra sluket. Men de bor ikke der. 

Jeg er redd for å smitte andre med Skjeggkre, har skjeggkre i gangen, hva gjør meg med sko, håndvesker og bagger som er plassert der? 
Mange er redde for å få overført skjeggkre til andre og lurer på hvordan de skal håndtere sko, jakker, vesker, sekker, bagger, med mer. Her er det viktig at man ikke lar skjeggkre gå "helt i hodet" og ødelegger livskvaliteten helt. Noen enkle forebyggende rutiner er greit. For mange kan en skjeggkrefri sone være en god løsning. Skjeggkre kan ikke fly eller hoppe. Så om man drar en kommode, skap eller en hylle vekk fra veggen, sikrer bena under med skjeggkre limremser eller ClimbUp feller så vil ikke skjeggkre klare å klatre opp/komme til. 

Er i kontakt med et selskap som sier de kan utrydde skjeggkre i boligen min, men dere sier at med dagens kunnskap, metoder og midler at det ikke er mulig? 
Vi snakker med flere kunder som har betalt aktører mye penger for bekjempelse uten ønsket resultat og kunder som sjekker med oss om dette stemmer. Det er pr. i dag ingen som har noen "vidunderkur" mot skjeggkre. Jeg anbefaler alle å først sjekke om skadedyrbekjemperen som de er i kontakt med er sertifisert. Alle som utøver skadedyrkontroll i Norge skal være sertifisert igjennom Folkehelseinstituttet og en oppdatert liste finner man alltid på følgende link: 

Godkjente skadedyrbekjempere 

Så anbefaler vi å benytte skadedyrselskaper som er medlem av Skadedyrbedriftenes Bransjeorganisasjon (SkaBra). Oversikt over medlemsbedrifter på SkaBra sine nettsider (Obs! grunnet en feil, tar det noe tid å laste ned siden): 

Medlemsbedrifter av SkaBra

Er du i tvil om valg av skadedyrselskap ta kontakt med oss for råd og veiledning. 

Jeg er i tvil på om jeg har skjeggkre eller sølvkre. 
Les først Forskjell på skjeggkre eller sølvkre. Der har vi prøvd å får frem forskjeller på de 2 artene. Om ikke kontakt oss og vi kan hjelpe til for å identifisere hva du har. 

Hvordan er praksis med heving av leieforhold, når skjeggkre har vært et problem siden jeg flyttet inn i leiligheten? Utleier nekter å ta ansvar og jeg får ikke redusert husleie!
Vi ser at skjeggkre er grogrunnlag for en rekke tviser mellom utleier og leietaker. Basert på avgjørelser i Husleietvistutvalget (www.htu.no) så vil det være å anse som en mangel om man leier en enhet med aktivitet av skjeggkre, og man kan derfor kreve prisavslag for leieperioden. Om man ønsker å flytte så vil man få ekstra flyttekostnader og mange ønsker å fryse innbo, som også vil medføre til kostnader. Anbefaler at du kontakter Husleietvistutvalget og får råd og veiledning av dem. Du kan kontakte Husleietvistutvalget uansett hvor du bor i landet, tlf.: 22 59 31 50. 

Har lest at Ikea har skjeggkre. Burde man da ikke handle der? 
Det finnes en bra artikkel om dette der skadesjefen i Nokas Skadedyrkontroll uttaler seg om emne. For å lese atikkelen, TRYKK HER. 

Hvor mye lokkemiddel skal benyttes i fellene eller limrullen? 
"Less is more" er det noe som heter og det stemmer her også. Mange bruker for mye lokkemiddel i fellene, men for mye lokkemiddel i for mange feller vil kunne nøytralisere effekten. Vi anbefaler 0,2 gram pr. felle eller en tablett pr. felle. 

Få hjelp

SkadedyrButikken AS
Tlf.: 40 60 11 11

E-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.