Protector gir ikke lengre forsikring mot skjeggkre

Protector Forsikring har fått inn 266 skadesaker tilkyttet skjeggkre. - Dette er helt umulig å ha forsikring på, sier Protector- sjef Sverre Bjerkeli

 

Forsikringsselskapet Protector Forsikring har gått ut med at de tar reservetap på 146 millioner kroner hovedsakelig knyttet skadedyret skjeggkre. Selskapet har en rekke varslede krav innenfor boligselgerforsikring og Tingretten har så langt gitt medhold til kjøpere som har funnet skjeggkre i sin nykjøpte bolig.

Nå varsler Protector at det ikke lenger vil gi forsikring mot skjeggkre.

– Skjeggkre gjør ikke skade på mennesker, dyr eller bygninger, og er etter vår oppfatning til stede i det norske samfunnet på et slikt område at det må sies å høre naturlig hjemme her. Jeg forstår også at andre forsikringsselskaper ikke har forsikringer som dekker kostnader for skjeggkre, sier Sverre Bjerkeli, administrerende direktør i Protector Forsikring. 

Skjeggkre er definert som et skadedyr
- Hva som er skadedyr og hva som gjør skade på mennesker er det ikke opp til Sverre Bjerkeli eller meg å bestemme, det er definert i Forskrift om skadedyrbekjempelse, sier Trond Evensen, sertifisert skadedyrbekjemper i SkadedyrButikken.no

Paragrafen Trond Evensen viser til er §1-3 Definisjoner - og hva definisjonen på skadedyr er og herunder; Insekter som kan overføre smittsomme sykdommer eller forårsake andre sykdommer eller helseproblemer hos mennesker, eller som gjør materiell skade og derved utløser bekjempelsestiltak. Og da under helseproblemer, psykisk helse - da mange opplever skjeggkre som en psykisk belastning. 

- Absurd situasjon
Protector har fått inn 266 skadesaker knyttet til skjeggkre. Syv saker er avgjort i Tingretten der kjøper har fått medhold mot Protector. To andre saker er anket.

– Man kan alltids diskutere saneringskostnader, men når man snakker om verdiminus på en eiendom så blir det en helt absurd situasjon. Det er langt, langt utenfor det forsikringsbare og representerer et ytterst lite problem for vanlige mennesker, sier Bjerkeli

"Litt spekulativt"
Sammen med børsmeldingen mandag la Protector også ved et vedlegg om skjeggkre. Der skriver det at så mange som halvparten av moderne boliger vil ha en skjeggkrebestand i løpet av tre til fem år.


Seniorforsker Anders Aak - FHI

– Det er litt spekulativt. I hvert fall å tallfeste det så konkret. Jeg hadde ikke valgt å si det sånn, sier seniorforsker Anders Aak i avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Han er endog forskningsleder på et forskningsprosjekt om skjeggkre. Anders Aak er enig med Trond Evensen og sier at skjeggkre er skadedyr, selv om de ikke utgjør fysisk skade for hverken mennesker eller bygninger.

Mener skjeggkre ikke reduserer verdien
Protector skriver en børsmeldingen at de vil utfordre praksisen der skjeggkre regnes som et skadedyr som reduserer verdien på boligen. Insektet gjør ingen skade og vil snart være vanlig i norske hjem, mener Protector.

– Det finnes etter alle praktiske formål overalt i samfunnet i dag. Dette er, etter vår oppfatning, allerede en normaltilstand, sier Bjerkeli.

Trond Evensen drar litt på smilebåndet når han hører hva Sverre Bjerkeli, administrerende direktør i Protector Forsikring har sagt. 

– At insektet snart vil være vanlig i norske hjem, er det ingen som kan si noe konkret om. At det er en normalstand, det er det ikke. Da veggedyrproblemer eksploderte fra 2009 og frem til 2016 var det også ramaskrik. Veggedyrsaker har nå stabilisert seg og i 2017 var det faktisk en nedgang fra 2016. Forskerne på Folkehelseinstituttet er meget dyktige og de har satt sammen en fagråd i forbindelse med forskningsprosjektet de har pågående. Jeg tror de innen rimelig tid vil finne frem til effektive metoder og tiltak innen 2-3 år. Når det kommer til reduserte verdier på boliger, er dette utenfor mitt fagfelt, men at det er verdiforringende - det er det!   Få hjelp

  • SkadedyrButikken AS
  • Tlf.: 40 60 11 11
  • E-post.: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Website is built by joomlaproffs.se

facebook_page_plugin